Szczypta orientu…

Za oknem szaro, buro i deszczowo, czyli  nadeszla jesien, hello, znowu za wczesnie. W kolejne zimne popoludnie, pewnie jak kazdy, marze o goracym klimacie i wakacjach. Ach, gdyby tak chociaz na chwile przeniesc sie na plaze w Krabi, zeby popluskac sie w Morzu Andamanskim, nacieszyc sloncem, zjesc cos tak pysznego jak zupa kokosowa albo curry. Wlasciwie czemu nie… Doznalam olsnienia 🙂  Co prawda fizycznie nie jestem w stanie przeniesc sie do Tajlandii, ale moge przeniesc troche Tajlandii do domu, a wlasciwie do mojej kuchni…
W tajskiej kuchni zakochalam sie podczas pierwszej podrozy po Azji. Wtedy spedzilismy w Tajlandii tylko 2 tygodnie, pisze tylko, bo dwa tygodnie to bylo zdecydowanie za malo. Czulam straszny niedosyt Niedosyt wszystkiego, widokow, smakow, beztroski i oczywiscie slonca. Probowalam wtedy roznych smakow, tych bardziej i mniej tajskich specjalow jak pad thai, tom yum, zupa kokosowa, czerwone i zielone curry czy salatka z papaji.  Moglabym tak wymieniac bardzo dlugo. Kuchnia tajska jest bardzo aromatyczna i bardzo ostra, ale mozna ja tez przyrzadzic w wersji lagodniejszej. Podczas podrozy tesknilam za tradycyjna polska kuchnia, ale po powrocie zaczelo mi brakowac orientalnych smakow. Nie moglam sie oprzec, zeby nie sprobowac poeksperymentowac i sprobowac odwzorowac tamtejszych potraw.
Tom Yum to tradycyjna tajska zupa, zupelnie jak w Polsce rosol. Podobnie jak rosol, ktory w kazdym polskim domu jest inaczej przyrzadzany i podawany, tak zupa tom yum ma swoje rozne oblicza. Istnieje wiele przepisow na ten smakolyk, niezmienne jest to, ze laczy w sobie smak ostry z kwasnym i slodkim. Moze byc przygotowywana z mleczkiem kokosowym albo skondensowanym, albo tez bez, z kurczakiem albo z krewetkami, mozna to tez wymieszac, pelna dowolnosc. Jest genialna na zimne dni, juz sam jej zapach rozgrzewa i przenosi nas w swiat orientu…

001.017 tom yum

Ja najczesciej przygotowuje wersje z kurczakiem i mleczkiem kokosowym, kiedy dodaje mniej papryczek chilli smakuje nawet moim dzieciom.
                                                                        Zupa Tom Yum
3-4 piersi z kurczaka
kilka pomidorow
kilka grzybow shitake albo pieczarek
2 cebule
2 lodygi trawy cytrynowej
kilka lisci kaffir
kawalek korzenia galangala (nada sie tez imbir)
kilka papryczek chilli (zwyle dodaje 2, wtedy jedza tez dzieci)
pasta chilli
sos rybny
szczypiorek
swieza kolendra
sok z limonki
cukier palmowy (moze byc tez zwykly brazowy)
 opcjonalnie;
mleko kokosowe
papryka (zielona, czerwona, zolta)
002.017 IMG_20150921_142446.jpg
Na poczatek do wrzacej wody wrzucamy pokrojona trawe cytrynowa, rozerwane liscie kaffir, posiekane chilli i korzen galangala, to stworzy baze naszej zupy. Od aromatu az kreci w nosie…
003.017 IMG_20150921_143750.jpg
Nastepnie paste chilli i pokrojona piers z kurczaka
004.017 IMG_20150921_143855005.017 IMG_20150921_143819006.017 IMG_20150921_144133
Po ok 10 minutach dodaje pokrojona cebule
007.017 IMG_20150921_144740.jpg
i pieczarki
008.017 IMG_20150921_145451
Po kolejnych 15 minutach, kiedy wczesniejsze skladniki zdazyly zmieknac, dorzucam pomidory i pokrojna papryke
009.017 IMG_20150921_150550.jpg
Dodaje mleko kokosowe i doprawiam sosem rybym, sokiem z limonki i brazowym cukrem
010.017 IMG_20150921_153541011.017 IMG_20150921_154100
Na talerzu posypuje posiekanym szczypiorem i kolendra
012.017 IMG_20150921_162802.jpg
Jesli ktos ma ochote zobaczyc jak ugotowac tom yum, polecam kanal „Przystanek Tajlandia”, gdzie Sebastian ze swoja zona May nie tylko gotuje, ale rowniez opowiada i pokazuje ciekawe miejsca w Tajlandii.
Smacznego 🙂
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s